Sistemul FPVVideo TX-RX

Sistemul de emisie receptie FPV (First Person View) este compus dintr-un emitator (TX) montat pe quad ce trimite semnalul de la camera video catre un receptor (RX) ce il reda prin intermediul ochelarilor sau al unui monitor.

Cea mai folosita frecventa pentru FPV este 5.8Ghz. Sistemele de emisie receptie au intre 8 si 40 de canale, pentru a permite mai multor piloti sa zboare in aceelasi timp. 

In tabelul urmator sunt prezentate frecventele de emisie/receptie in functie de banda si canalul ales pentru un sistem cu 32 de canale.


Antene FPV


Sistemele de transmisie video vin cu antene unidirectionale similare cu cele folosite la routerele wireless. Din cauza felului in care acestea emit undele nu sunt foarte practice si se recomanda inlocuirea acestora cu antene polarizate circular de tip “Trifoi”.  In afara de antenele tip trifoi, mai exista si antene elicoidale si  ’’patch’’ insa acestea sunt folosite pentru zborurile la distante mari (peste 5km).


Camera FPV


Piata camereleor FPV este foarte diversificata, exista modele ce pornesc de la 8$ si ajung si pana la 100$. Pentru FPV se doresc camemere cu o latenta cat mai mica dar si o rezolutie decenta. Camerele mai performante permit reaglarea parametrilor prin intermediul unei ‘’telecomenzi’’ ce se conecteaza la aceasta.

Principalele caracteristici ale unei camere FPV:

Tipul senzorului CCD sau CMOS
Sunt tipuri diverite de senzori de imagine fiecare cu atuurile si dezavantajele sale. Majoritatea camerelor folosesc senzor CMOS, insa pentru FPV CCD-ul este mai util pentru ca ofera o imagine mai stabila, adaptare lumina/intuneric rapida, claritate mai buna datorita zgomotului scazut. Camerele care echipate cu senzor CMOS sunt mai ieftine, mai compacte si ofera o imagine mai luminoasa insa lasa de dorit cand se trece de la lumina puternica la intuneric din cauza timpului mare de adaptare a imaginii.

NTSC vs PAL
Ambele sunt standarde video ce difera in functie de tara. Pentru camerele FPV diferenta dintre cele doua nu este atat de mare si in plus sistemele FPV sunt compatibile cu ambele standarde. Sistemul PAL are o rezolutie mai buna dar o frecventa mai scazuta (PAL: 720 x 576 @ 25fps), in timp ce sistemul NTSC are o frecventa mai mare si o rezolutie mai slaba (NTSC: 720 x 480 @ 30fps).

Distanta Focala (FOV)
Distanta focala este data de tipul lentilei camerei. Cele mai folosite la camerele FPV sunt 3.6mm care ofera un camp de vedere de 90 de grade sau 2.8mm ce are un camp de 112 grade.

Rezolutie (TVL)
TVL este unitatea de masura pentru camera, reprezinta numarul de linii negre si albe ce pot fi afisate orizontal. O camera cu rezolutia 700TVL poate afisa 350 linii negre si 350 linii albe alternativ.

Tensiune Alimentare
Majoritatea camerelor se pot alimenta la 3.5-5V sau la 12V, exista insa camere care functioneaza pana la o tensiune de 17V. 

Personal recomand folosirea unui Filtru LC pentru alimentarea sistemului FPV.


OSD (On Screen Display)

Este device-ul care suprapune informatiile valabile peste imaginea video transmisa de pe quad. Exista mai multe tipuri de OSD in functie de informatiile pe care le transmise ( Voltaj baterie, coordonate GPS, Altidudine, Distanta fata de locul de decolare, Directie, Unghi, Capacitate curent consumat,timp de zbor, etc). De regula pentru quadurile din clasa 250 sunt folosite OSD-uri simple care avisaza doar tensiunea bateriei si timpul de cand quad-ul a fost alimentat.


Filtru LC

In multe cazuri imaginea de pe display-ul folosit pentru sistemul FPV este bruiata (apar multe linii albe) din cauza curentilor paraziti indusi de ESC-uri si motoare cand aceastea functioneaza la turatii mari. Pentru eliminarea acestui bruiaj se foloseste un Filtru LC (low cut). Este cel mai simplu filtru electronic, este format dintr-un condensator si o bobina. Gasiti pe site un tutorial pentru realizarea unui Filtru LC.


Ochelari FPV


Piata este destul de diversificata pe acest segment, exista ochelari cu preturi cuprinse intre 30e si 500e. In aceasta categorie pretul face diferenta, asa ca fiecare achizitioneaza ce isi permite.

Pentru incepatori un kit decent cu un raport calitate-pret excelent este Quanum DIY V2. 

In momentul achizitiei ochelarilor trebuie verificat daca acestia au sau nu inclus receptorul video, in caz contrar trebuie achizitionat unul separat (Quanum DIY V2). Daca acestia au receptorul integrat trebuie verificata frecventa/Banda receptorului pentru a verifica compatibilitatea cu emitatorul Video.


mode_editAdauga comentariu
Pentru a comenta trebuie sa fii logat.
menu
menu